Κατοικιδια δωρα;

Διανύοντας τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και πλησιάζοντας στο τέλος του χρόνου, κάποιοι έχουν αποφασίσει τι δώρα θα πάρουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα και κάποιοι άλλοι όχι ακόμα. Τέτοιες μέρες βέβαια μας βγαίνουν κάποιες ευαισθησίες παραπάνω και είναι λογικό, αφού το κλίμα των ημερών μας επηρεάζει ως προς την οικογενειακή θαλπωρή, την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και την αγάπη προς τα ζώα συντροφιάς.


Τα δώρα αυτήν την περίοδο έχουν την τιμητική τους, μιας και περίοδος Χριστουγέννων χωρίς δώρα δεν γίνεται. Ειδικά τα παιδιά που περιμένουν με ανυπομονησία τον Άγιο Βασίλη, να τους τα αφήσει κάτω από το δέντρο και να τα βρουν την άλλη μέρα, όπου με μανία θα σκίζουν το πολύχρωμο χαρτί περιτυλίγματος για την αποκάλυψη τους.
Όλα αυτά συνθέτουν μία εικόνα μαγική στα μάτια του κάθε παιδιού και όλα είναι τέλεια.

Τι γίνεται όμως όταν το δώρο είναι κάτι ζωντανό;
Υπάρχουν αρκετοί που θα σκεφτούν ότι το καλύτερο δώρο αυτές τις γιορτές θα ήταν η αγορά ενός κατοικίδιου. Αν η ατμόσφαιρα με τα δώρα κάτω από το δέντρο φαντάζει μαγική, η εικόνα ενός γλυκύτατου κουταβιού ή, η παρουσία ενός μικρού ψιψίνου θα εκτόξευε την μαγεία στα ύψη.
Τα παιδιά δεν είχαν να κάνουν με αντικείμενα, αλλά θα είχαν να κάνουν ζωντανά δώρα!
Ζωντανά δώρα; Ας το δούμε λιγάκι.

Ένα αντικείμενο ως δώρο, έχουμε κάθε δικαίωμα κάποια στιγμή να το βαρεθούμε με αποτέλεσμα, είτε να το φυλάξουμε σε κάποια αποθήκη, είτε να το χαρίσουμε, είτε να το πετάξουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε.
Ένα ζωντανό πλάσμα ως δώρο, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να το βαρεθούμε. Δεν μπορούμε και δεν είναι ηθικό να το διαχειριστούμε όπως θα διαχειριζόμασταν ένα αντικείμενο.
Φυσικά όλα αυτά αποφεύγονται πολύ απλά, με το να σκεφτούμε λογικά και να μπει βαθιά στην συνείδηση μας ότι, τα ζώα δεν είναι δώρα.
Τα ζώα συντροφιάς είναι μέλη της οικογένειας και έχουν ίσα δικαιώματα, σύμφωνα και με τις ανάγκες τους ως ζώα. Άρα αν έχεις ήδη ζωάκι, αυτές οι μέρες είναι μια καλή δικαιολογία να του πάρεις ένα ωραίο δώρο. Ένα παιχνίδι, μια καλή τροφή, ένα καινούργιο κρεβατάκι.

Αν όμως σκέφτεσαι να πάρεις ένα ζωντανό δώρο σε κάποιον ή ακόμη και για τον εαυτό σου, μην το κάνεις. Άσε να περάσουν οι γιορτές και εκμεταλλεύσου αυτό το χρονικό διάστημα για να σκεφτείς αν όντως θέλεις να βάλεις κάποιο ζωντανό πλάσμα στην ζωή σου.
Η σκέψη να ξέρεις είναι ένα πολύ σημαντικό δώρο για σένα και για τον καθένα μας και είναι δωρεάν. Ίσως τελικά τα καλύτερα δώρα να είναι δωρεάν.

Αφού λοιπόν το σκεφτείς καλά και αποφασίσεις ότι, θες να βάλεις έναν μικρό-μεσαίο-μεγάλο “τύραννο” στην ζωή σου, τότε ναι προχώρα. Και αν χρειαστείς και μια γνώμη παραπάνω, θα είμαι εδώ για να σου την δώσω. Δεν κάνουμε δώρα ζώα γιατί δεν είναι δώρα τα ζώα, μπορούμε όμως οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου να κάνουμε σε κάποιο ζώο, δώρο την οικογένεια.

Ανθούλα 3 μηνών
Βρέθηκε αδέσποτη
στο κέντρο της Σητείας, όταν
ήταν 2 μηνών


Μερέντα 1,5 μηνών
Βρέθηκε στην μέση του
δρόμου Σητείας- Ιεράπετρας.
Τελευταία στιγμή την γλίτωσε
από ρόδες διερχόμενου οχήματος.

 Μια νέα ζωή για εκείνο. Ειδικά για τα ορφανά του δρόμου, που εκ πείρας ομολογώ ότι έχουν απίστευτες ικανότητες.

Η Ανθούλα ενήλικη πλέον ποζάρει και
φωτογραφίζεται για ολιστικές γατοτροφές
κορυφαίας εταιρείας.

Η Μερέντα ενήλικη, εκτελεί με επιτυχία
εντολές βασικής υπακοής σε χώρο όπου
βρίσκεται για πρώτη φορά.

Εκμεταλλεύσου λοιπόν τον χρόνο και σκέψου όλα τα παραπάνω!
Και να θυμάσαι πάντα ότι, κάποιο μπαστάρδι, θα βρίσκεται κάπου εκεί έξω και θα σε περιμένει, να του δώσεις αυτό που κάποιοι άλλοι του στέρησαν.
Την οικογένεια!

Σου εύχομαι καλές γιορτές με υγεία, ευτυχία και ευημερία!



Λεωνίδας Μουτάκης
Εκπαίδευση & Συμπεριφορά Σκύλων
www.leonidasmoutakis.gr
leonsitia@gmail.com
τηλ. 6972104013

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις