ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΛΟΓΟ! ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ;


Εισαγωγή

Αν και όταν κάποιος με το που διαβάζει ΣΗΤΕΙΑ Κ9, πάει το μυαλό του κατ’ ευθείαν στην εκπαίδευση και την συμπεριφορά των σκύλων (και όχι άδικα), οφείλω να ομολογήσω ότι στην πραγματικότητα δεν περιορίζεται μόνο στα σκυλιά. Αν και ο βασικός κορμός αφορά τον τομέα των σκύλων, από εδώ έχουν “παρελάσει” προς το παρόν, εκτός από σκυλιά, ένα κριάρι, περιστέρια, κότες, πάπιες, γάτες και ότι άλλο μπορεί να μας εκπλήξει με τις ικανότητες του, πάντα μέσω έρευνας και φυσικά χωρίς καμία πίεση, στέρηση η διάθεση τιμωρίας. Με γνώμονα πάντα την ευχαρίστηση και την ευζωία του ζώου. 

Άλλωστε τι νόημα θα είχαν όλα αυτά, αν πρώτο το ζωντανό δεν το ευχαριστιόταν;

Στο παρόν άρθρο λοιπόν γίνεται λόγος για τα άλογα. Διαπιστώνοντας την ανάγκη για μια πρώτη ενημέρωση προς τον κόσμο, μιας και υπάρχει ανοδική τάση απόκτησης αλόγου, ζήτησα για το καλό των ανθρώπων, αλλά και των αλόγων, την βοήθεια μιας καλής φίλης, που μπορώ να εμπιστευτώ τόσο για την αγάπη της προς τα άλογα, όσο και για την υπευθυνότητά της απέναντί τους.

 
Ας δούμε λοιπόν τι μας προτείνει η Ειρήνη Φραγκιαδάκη

Άλογος-> α(στερητικό)+λόγος(ομιλία, λογική) Η λέξη άλογο προέρχεται απ το επίθετο που αναλύσαμε πιο πάνω και χρησιμοποιήθηκε αρχικά στη στρατιωτική γλώσσα, για να αντιδιαστείλει τον έλλογοστρατιώτη με το άλογοζώο. 



  Γενικά χαρακτηριστικά.

Το άλογο λοιπόν ή ίππος ή άτι, είναι ένα πλάσμα ευφυέστατο! Ένα τετράποδο θηλαστικό που ο μέσος όρος ζωής του είναι 25-30 χρόνια. Στη φύση ελεύθερο βόσκει 20-22 ώρες τη μέρα και κινείται συνεχώς. Είναι ζώα που ζουν σε αγέλη και για το λόγο ότι είναι θηράματα στη φύση, αυτό τα κάνει επιφυλακτικά σε άγνωστα προς αυτά γεγονότα. Πολλοί θέλουν να έχουν άλογο κι ονειρεύονται να καλπάζουν σε μια παραλία. Αυτό όμως για να γίνει θέλει σκέψη και ειλικρίνεια απ τον κάθε ένα που σκοπεύει να αποκτήσει άλογο. Αν κάποιος αγαπάει αυτά τα ζώα αλλά είναι αρχάριος, θα πρέπει να σκεφτεί αρχικά πως να αποκτήσει σωστές γνώσεις πάνω στην ιπποκομία, την ιππασία και φυσικά τη γλώσσα των αλόγων για να έχουμε μια αρμονική και όμορφη συμβίωση.

  Από που παίρνω ορθή ενημέρωση για τα άλογα;

Η καλύτερη λύση λοιπόν για να πάρουμε τέτοιες σφαιρικές γνώσεις είναι ένας ιππικός όμιλος. Αναζητούμε τον πιο σωστό όμιλο στην περιοχή μας που να σέβεται ζώα και αναβάτες και ξεκινάμε τα πρώτα μας βήματα στον κόσμο των αλόγων. 



Πως επιλέγω ένα άλογο;

Αν σκεφτούμε την αγορά ενώ είμαστε αρχάριοι θα πρότεινα ένα έμπειρο άλογο και μεγάλο σε ηλικία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα άλογο "δάσκαλο" για εμάς.
Απ’ τον όμιλο σίγουρα θα υπάρξει βοήθεια για τη σωστή επιλογή αλόγου. Δεν αγοράζω άλογο όταν δεν ξέρω γι αυτά τα ζώα, δεν αγοράζω όταν δεν έχω συμβουλευτεί ιππίατρο για την κατάσταση της υγείας του ίππου και αν δε δω και ιππεύσω το άλογο. Πριν πάρεις το άλογο σου επίσης θα πρέπει να σκεφτείς που θα ζει και πως.





  Η ευζωία για το άλογο.


Αν στην περιοχή σου υπάρχει όμιλος τότε υπάρχει η λύση του ενσταβλισμού που σίγουρα για έναν άνθρωπο με περιορισμένο ελεύθερο χρόνο είναι ιδανική. Αν όμως θα έχεις το άλογο σου σε δικό σου χώρο θα πρότεινα ιδανικά ένα χώρο μεγάλο και άνετο ώστε να κινείται, με ένα στάβλο όπου θα έχει ελεύθερη πρόσβαση να πηγαίνει εκεί κατά βούληση όταν θα θέλει να προφυλαχτεί από τις καιρικές συνθήκες.
Φυσικά θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του φαγητό και καθαρό νερό 24 ώρες το 24ωρο και οι επισκέψεις σου να είναι συχνές.




Εξοπλισμός και φροντίδα

Αγοράζοντας άλογο θα πρέπει να αγοράσουμε στην πορεία και τον εξοπλισμό με τις ιπποσκευές μας (σέλα, χαλινό κλπ) δεν θα πάρουμε κάτι που απλά μας αρέσει αλλά θα πάρουμε αυτό που ταιριάζει σωστά στο άλογο μας. Οπότε θα πρέπει να γνωρίζουμε το νούμερο του αλόγου μας ή να κάνουμε σωστές μετρήσεις για να το βρούμε. Το λάθος νούμερο στις ιπποσκευές μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στο άλογο μας. Θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας και την υγεία του ίππου. Οπλές και δόντια είναι κάτι που σχετίζεται άμεσα με την καλή του υγεία. Και τα δύο αυτά μέλη μεγαλώνουν συνεχώς και θέλουν σταθερή φροντίδα. Οι οπλές κάθε 2 μήνες χρειάζονται φροντίδα από πεταλωτή ή εξονυχιστή. Τα δόντια θέλουν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο φροντίδα από εξειδικευμένο οδοντίατρο ίππων. 

 
Για τα άλογα μπορώ να γράφω ατελείωτες ώρες γιατί μας δίνουν άπειρα θέματα να αναλύσουμε. Προσπάθησα μέσα σε λίγες παραγράφους να αναφέρω μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας γι αυτά τα υπέροχα ζώα. Η εισαγωγή στον κόσμο των αλόγων είναι μια μοναδική εμπειρία που τη ζεις παρέα με έναν γιγαντιαίο σύντροφο ζωής, απολαύστε την!!!

 Η Ειρήνη Δ. Φραγκιαδάκη είναι μόνιμος κάτοικος Σητείας, και είναι υπεύθυνη κηδεμόνας δύο υπέροχων αλόγων. Του Πετρίτη και της Ανίσας! 
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΗ!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις