ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΑΚΟΗ & ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ





Η χρησιμότητα της βασικής υπακοής, κατά την άποψη μου, έχει να κάνει κυρίως με την πνευματική ανάπτυξη του σκύλου μας. Αρκετοί ίσως να την θεωρούν μία περιττή διαδικασία, αφού αρκούνται στο να μάθει ο σκύλος να κάνει την “τουαλέτα” του εκτός σπιτιού ή σε χώρο εντός κατοικίας που έχουν προσαρμόσει για την ανάγκη αυτή.



Τι είναι η βασική υπακοή;

Η βασική υπακοή είναι μια διαδικασία εκμάθησης εντολών, όπου συνήθως περιλαμβάνονται οι εντολές: Κάτσε, Ξάπλα, Μείνε, Δίπλα, Έλα, Άστο.

Το μεγαλύτερο ρόλο κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, τον έχει η μεθοδολογία που υιοθετούμε, και τι εννοώ με αυτό. Ας υποθέσουμε ότι ξεκινάμε στο σχολείο και οι πρώτες μας εκπαιδευτικές εμπειρίες είναι ευχάριστες. Το σίγουρο είναι ότι θα θέλουμε να ξαναπάμε και συνεχίσουμε αυτήν την εμπειρία ευχάριστα. Όταν όμως αρχίζουμε με δυσάρεστες εμπειρίες και σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον και ταυτόχρονα το σχολείο μοιάζει σαν ένα καταναγκαστικό έργο στο οποίο αν κάνουμε κάτι λάθος τότε η τιμωρία και η επίπληξη θα είναι δεδομένες, τότε αν θα πέρναγε από το χέρι μας, δε θα ξαναπηγαίναμε.
Σχεδόν το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τα σκυλιά και τι ακριβώς εννοώ;

Ο σκύλος μας θα πρέπει να εκπαιδεύεται σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα είναι ευχάριστο υιοθετώντας παράλληλα και τη μέθοδο όπου, από την μία θα είναι μια ευχάριστη διαδικασία και από την άλλη, θα του κεντρίζει συνέχεια το ενδιαφέρον. Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος με τιμωρητικά μέσα όπως π.χ. πνίχτες, ηλεκτρικά κολάρα, φωνές κτλ , μπορεί να μάθει στο σκύλο μας, τις εντολές που του δίνουμε, ακόμα και σε πιο γρήγορο χρονικό διάστημα αν θέλει κάποιος να πιστεύει έτσι, αλλά επί της ουσίας, χάνουμε το πιο χρήσιμο κεφάλαιο που θα θέλαμε να επενδύσουμε σε μία υγιή διαχρονική σχέση με το σκύλο μας που δεν είναι άλλη από την αρμονική συμβίωση.


Συνοπτικά λοιπόν στην πρώτη περίπτωση ο σκύλος κάνει εισαγωγή σε μια διαδικασία εκπαίδευσης όπου θα είναι ευχάριστη και ενδιαφέρουσα, άρα μπαίνει σε μια λογική να αρχίσει να σκέφτεται ότι τελικά υπάρχουν κανόνες, ενώ στη δεύτερη περίπτωση εφόσον το σκυλί πιέζεται να κάνει κάτι, αυτό να έχει ως αποτέλεσμα να του προκαλεί κάποιες φοβίες, σκεπτόμενο από το γεγονός ότι θα τιμωρηθεί. Σε αυτό το σημείο μπαίνουν τα θεμέλια για να αρχίσει να φοβάται και όχι να σκέφτεται.

Σε τι ωφελεί λοιπόν η βασική υπακοή με την πρώτη μέθοδο;
Πρώτα από όλα όπως γράφω και παραπάνω, το σκυλί μας αρχίζει να σκέφτεται και αυτό προκύπτει από τους κανόνες που μπαίνουν από εμάς. Όσο προχωράμε ο σκύλος αρχίζει να αντιλαμβάνεται γενικότερα το πως οφείλει να συμπεριφέρεται με βάση τη δικιά μας καθημερινότητα, αφού και αυτή θα αποτελεί ένα γενικό πλαίσιο κανόνων πλέον, για το σκύλο μας. Κανόνες τύπου, πχ, θα πάμε βόλτα, και μέσα στην βόλτα θα είναι η τουαλέτα του, να μη τρώει ότι βρίσκει από κάτω, να μην κυνηγάει άλλα ζώα, να μην γαυγίζει αναίτια ενοχλώντας τους γύρω μας και πολλά άλλα ακόμη.
Ακόμη όμως και αν ένας σκύλος έχει δουλέψει στη βασική υπακοή με την πρώτη μέθοδο και ξαφνικά παρουσιάσει κάποια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, ο τρόπος που καλλιεργήσαμε το μυαλό του θα μας διευκολύνει αρκετά, στο να επιλύσουμε το πρόβλημα που τον απασχολεί, σε αντίθεση με ένα σκυλί που είτε δεν έχει λάβει ποτέ εκπαίδευση, είτε έχει εκπαιδευτεί πρόχειρα, είτε έχει εκπαιδευτεί με τιμωρητικές μεθόδους, στο οποίο δε σημαίνει ότι δε θα επιλυθεί η ανεπιθύμητη συμπεριφορά, αλλά θα πρέπει να έχουμε στα υπόψιν μας ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να βελτιώσουμε την κατάσταση που έχει περιέλθει ο σκύλος μας.

Λεωνίδας Μουτάκης
Εκπαίδευση & Συμπεριφορά Σκύλων
www.leonidasmoutakis.gr
leonsitia@gmail.com
τηλ. 6972104013


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις